Biomasă sau biocombustibili solizi – de ce să folosim?

Am vorbit în ultimul blog despre energia regenerabilă în România și despre cum alimentarea cu energie regenerabilă a luat avânt în ultimii ani – mai mult avânt decât în țări din Vestul Europei precum Franța sau Italia. 

Ce este biomasa?

Biomasa este, practic, materie organică ce poate fi folosită drept sursă de energie: lemne, resturi de lemne, culturi de plante energetice, reziduuri animale, deșeuri vegetale sau animale. Cele mai populare forme în care se găsește biomasa (biocombustibil solid) sunt peleții și bricheții. 

Utilizarea biomasei nu contribuie la producerea emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă, ceea ce nu se poate spune despre combustibilii fosili. 

De ce ar fi biomasa interesantă pentru tine, ca utilizator de energie electrică?

  1. Este mai ieftină decât combustibilii fosili.
  2. Reziduurile de lemn și rumegușul provenite din procesele industriale sunt folosite într-un scop.
  3. Are putere calorică ridicată, dacă este prelucrată corespunzător (vezi pagina Procesul de sustenabilitate pentru o idee de ansamblu asupra prelucrării).
  4. Dacă provine dintr-o cultură energetică, aceasta se reînnoiește anual – se reduce până și costul acțiunilor de reîmpădurire.

 La ce trebuie să fii atent când foloseși biomasă?

  1. În funcție de calitatea produsului din biomasă, poate lăsa în urmă o cantitate destul de ridicată de cenușă – care reprezintă un cost în plus de curățare.
  2. Biomasa se arde în cazane speciale care trebuie instalate – și care implică impunerea unor măsuri de siguranță în momentul arderii.
  3. Dacă folosești reziduuri neprelucrate sau lemn, acestea vor ocupa un spațiu considerabil de depozitare
 
În următorul blog, vom analiza de ce biomasa ar fi o soluție ideală pentru România.
#sustenabiliate #biomasa

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart