Energie regenerabilă – unde suntem și încotro ne îndreptăm?

Citesc multe articole pe site-uri de știri și site-uri oficiale ale guvernului despre energia regenerabilă în România. De câțiva ani încoace, România produce mai multă energie regenerabilă decât țări precum Franța, Italia, Germania sau Țările de Jos, ajungând la aproape 25% din consumul total să fie din surse regenerabile. 

Se discută cum să aliniem intențiile de business cu inițiativele publice. Aud de multe companii sustenabile, despre noi surse de energie regenerabilă, despre cum putem să fim mai ‘climate-friendly’. 

Pe atunci, prin 2021, energia regenerabilă era mai mult un trend, acum a devenit o nevoie reală în contextul creșterii amețitoare prețului energiei electrice bazate pe gaz. Uniunea Europeană începe să ia măsuri drastice pentru a diminua dependența de gazul rus. Chiar mai mult, oferă atât suport tehnic pentru investiții locale și reforme politice pentru a accelera eficientizarea energiei locale. 

Dar întrebarea este, noi românii, avem destule resurse și suficient sprijin tehnic ca să ne descurcăm să producem asemenea cantități de energie regenerabilă? 

O altă întrebare destul de urgentă ar fi, cum ne vom încălzi sustenabil? Vom reuși să ne încălzim ieftin, eficient și în masă, fără a ne distruge sursele de energie?

O potențială sursă de energie regerabilă, care la momentul actual reprezintă în jur de 8% din consumul total de energie, este biomasa – adică lemne, reziduuri de lemne, peleți, deșeuri animale, materie vegetală, etc. 

Biomasa este un candidat ideal ca sursă de energie regenerabilă pentru o țară bogată în terenuri arabile și păduri precum România. 

Cele mai populare forme în care găsești biomasa sunt peleții sau bricheții. Calitatea biomasei prelucrate se evaluază în funcție de diverși indicatori, pe care o să îi discut în următoarea postare.

Dar mai este un element la mijloc, care ar trebui să fie cel puțin la fel de important precum calitatea biomasei: 

Este materia primă obținută într-un mod sustenabil? 

Dacă se epuizează această materie primă, cât de repede se poate regenera? 

Există reguli care se asigură că aceasta se va regenera?

Dacă sunteți curioși să aflați cum privim noi aceste energia regenerabilă, procesul prin care aceasta se obține și cum asigurăm sustenabilitatea producerii sale, urmărește acest blog sau pagina noastră de Facebook.

 

În următorul blog, discut despre biomasa din România și de ce are un potențial imens.

#energieregenerabila #biomasa #biocombustibilisolizi #sustenabilitate

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart